OPVOEDVRAAG #1

boy in blue long sleeve shirt wearing face mask

Mijn 12-plusser houdt zich niet altijd meer aan de Corona-regels, hoe ga ik hiermee om?

Een vermoeide moeder

Kinderen van deze leeftijd gaan zich steeds verder losmaken van jou als ouder. Ondanks dat kinderen van deze leeftijd al heel verstandig kunnen zijn, overzien zij de consequenties van hun gedrag nog niet goed.

Belangrijk is om in verbinding te blijven en dat bereik je niet door domweg dingen te verbieden of te verplichten, in tegendeel. Ga het gesprek met je tiener aan.

Benoem dat je oog heb voor het leed dat al die regels veroorzaken, maar blijf uitleggen waarom het beter is de regels te volgen. Laat je eigen bezorgdheid zien en probeer het bij een ik-boodschap te houden. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Ik ben bang dat ik opa besmet als jij geen afstand van je vrienden houdt” of “Ik kan anders niet meer voor mijn zieke vriendin zorgen”.

Luister daarnaast goed en met oprechte interesse en aandacht naar jouw kind. Het is niet zomaar wat, wat er van ze gevraagd wordt. Toon begrip en blijf respectvol wijzen op het belang voor de maatschappij in zijn geheel. Probeer te laten voelen dat ook jouw kind hier een belangrijk onderdeel van is en dat zijn/haar keuzes wel degelijk van belang zijn. En ga samen op zoek naar alternatieven die binnen de regels passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s