Site icon FFlow Coaching

Opvoedvraag #3

close up of teenage girl

Mijn 12-jarige zoon kan door een blessure al een aantal weken niet voetballen. Nu begint hij zich terug te trekken en doet hij erg kortaf. Ik maak me zorgen, heb je tips?

Moeder van Mees

Goed dat je aan de bel trekt! De blessure moet uiteraard door een medisch professional bekeken worden, maar de emotionele kant heeft ook aandacht nodig.

Als een kind zich na een vervelende gebeurtenis terugtrekt, is het goed om jezelf eerst het een en ander af te vragen:

Waarschijnlijk heb je niet alle antwoorden op bovenstaande vragen en is het goed hierover met je kind in gesprek te gaan. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Een zich terugtrekkende tiener is lastig te benaderen en voor je het weet verwijder je alleen maar van elkaar. Probeer het eens met onderstaande tips.

In gesprek komen

Als het je lukt om echt in gesprek te komen, heb je al veel gewonnen en teweeggebracht. Jouw kind zal zich gehoord en minder eenzaam voelen en jij bent veel belangrijke informatie rijker. Bedenk je verder dat kinderen van deze leeftijd in de puberteit komen. Dit is een lastige fase voor ze (en daarmee voor jou) waar boeken over vol zijn geschreven. Ook de overgang van de basisschool naar de middelbare school is een ingrijpende verandering voor een kind (hierover binnenkort in samenwerking met Ouders Lokaal een workshop, mail me als je details wilt). Het gaat te ver van de opvoedvraag af om hier nu dieper op in te gaan, maar voel je vrij om mij hierover te benaderen.

En hoe dan verder?

Vaak is er voor de vervelende situatie geen of niet gelijk een oplossing (een blessure moet genezen, maar denk ook aan de hele Covid-19 situatie waar we nog steeds in zitten). Van belang is dat je er bent voor je kind, dat je weet waar hij (of zij uiteraard) mee zit, dat je begrip toont en hij weet dat jij er altijd voor hem bent.

Praktische tips bij een somber kind

Heel belangrijk: aarzel niet als je denkt dat er meer nodig is! Hoe eerder je kind hulp krijgt hoe kleiner het probleem blijft en hoe eerder en laagdrempeliger het opgelost kan worden. Als je twijfelt of je hulp moet inschakelen, bel me gewoon. Geheel vrijblijvend kunnen we van gedachten wisselen en zal ik je een eerlijk advies geven.

Ik heb persoonlijke ervaring met een lichamelijke beperking in deze leeftijdsfase (12-16 jaar) en ken de emotionele belasting ervan. Je mag me hier altijd naar vragen!


Exit mobile version